Agressieve hond

Heb jij een agressieve hond? Dat is natuurlijk heel erg vervelend en wel om verschillende redenen. In de eerste plaats omdat het voor jou lastig is om met je viervoeter te wandelen, vanwege het gedrag richting andere dieren en mensen. Dat maakt dat een wandeltochtje geen ontspanning is, maar een stressvol gebeuren. In de tweede plaats is het vervelend omdat je zult merken dat mensen niet meer graag bij jou op bezoek komen. Een klein deel van de bevolking is hoe dan ook bang voor honden, maar als je een agressieve hond hebt, dan zal iedereen hier eigenlijk gewoon angst voor gaan voelen. En dat is ook logisch, het gedrag is immers ook intimiderend. Nu wil jij natuurlijk niet dat niemand meer bij jou thuis durft te komen. Of dat mensen zelfs liever niet meer langs jouw huis fietsen of lopen, vanwege het wilde gedrag van jouw dier. Je zit niet te wachten op verslechterde relaties, enkel en alleen vanwege je huisdier. Tot slot is er ook nog een derde reden waarom een agressieve hond hebben niet fijn is en dat is vanwege het diertje zelf.

Agressieve hond is vaak angstig

Dat heeft te maken met het feit dat het tonen van agressie vaak een uiting is van angst. Een agressieve hond is dus niet per definitie boos of dominant en wil ook niet per se bijten, het is vaak een uiting van andere emoties. Dat is voor het beestje natuurlijk heel vervelend en ook daarom is het zeker aan te raden om iets aan dit gedrag te doen. Waarom reageert je trouwe viervoeter nu zo? Als honden bang zijn, ze schrikken ergens van of ze voelen zich bedreigd, dan kunnen ze eigenlijk uit drie reacties kiezen, namelijk:

  • vluchten
  • bevriezen
  • vechten

Heb je te maken met een agressieve hond, dan komt het vaak omdat van bovenstaande opties, alleen de laatste overblijft. Vluchten is vaak geen mogelijkheid, omdat ze rond het huis achter een hek zitten of omdat ze aangelijnd zijn. Ook bevriezen is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld tijdens het maken van een wandeling. Jij als baasje zult immers doorlopen en als je dier aangelijnd is, dan moet hij dus wel meelopen. Dat betekent dat in veel situaties alleen vechten overblijft, met andere woorden het tonen van agressief gedrag. Hard blaffen, zich groot maken, happen en grommen, het zijn allemaal zaken die hier bij komen kijken. Heb jij hier met jouw beestje vaak mee te maken? Ga er dan niet meteen vanuit dat je een agressieve hond hebt, maar probeer te achterhalen waar het tonen van dit gedrag vandaan kan komen.

Service4Dogs biedt trainingen

Een agressieve hond is vaak gebaat bij speciale trainingen. Allereerst moet er daarbij geprobeerd worden te achterhalen wat het gedrag nu precies uitlokt. Waardoor voelt jouw huisdier zich bedreigd? Op welke momenten vertoont hij dit gedrag? Als je dit weet, dan kun je aan de slag gaan. Dit kan op verschillende manieren. De trainers van Service4Dogs zullen dit doen door middel van geleidelijke blootstelling van de agressieve hond aan die zaken waar hij angst voor heeft. Door het dier ondertussen de ruimte te geven, door een heel lange lijn te gebruiken en een speciaal tuigje, zal hij de kans hebben om de controle te houden en zelf de reactie te kiezen die hij het prettigst vindt. Door de speciale oefeningen, wordt het zelfvertrouwen van je dier vergroot en neemt de angst af. Dit zal zeker positieve effecten op het gedrag hebben naar andere mensen en dieren toe! Heb jij te maken met een agressieve hond? Kies dan voor de speciale trainingen van Service4Dogs!

Lees meer…