Hoe stel je een jaarrekening op?

De meeste ondernemingen in Nederland dienen ieder jaar een jaarrekening op te stellen en deze te deponeren bij de KvK. Voor kleine ondernemers, bijvoorbeeld zzp’ers met een lage omzet, is er een uitzondering gemaakt. De KvK vertelt jou bij inschrijving over het algemeen aan welke regels jij dient te voldoen en of jij een jaarrekening moet deponeren. Als jij dit moet doen, dan is natuurlijk de vraag hoe je dit doet. Er zijn verschillende regels waar dit administratieve stuk aan moet voldoen. Je kunt er daarom voor kiezen om het uit te besteden, maar met een goed voorbeeld kun je het soms zelf ook doen.

Jaarrekening, bestuursverslag en andere administratie

Als ondernemer krijg je te maken met verschillende zaken waar je in eerste instantie misschien niet aan had gedacht. En waar je misschien ook niet zo op zit te wachten. Het bijhouden van de boekhouding, het schrijven van een bestuursverslag en het opstellen van de jaarrekening zijn van die dingen waar veel ondernemers niet direct enthousiast over worden. Het zijn taken die ervoor zorgen dat jij minder tijd over houdt voor de kerntaken binnen jouw onderneming. Denk aan het ontwikkelen van nieuwe diensten of producten of het vinden van nieuwe klanten. Je kunt er daarom ook voor kiezen om deze administratieve taken uit te besteden, zodat je zelf geen tijd hoeft te besteden aan het opstellen van de jaarrekening. Maar uitbesteden kost natuurlijk wel geld. Wil jij je dit besparen en het toch maar zelf doen? Zorg er dan voor dat je een goed voorbeeld hebt van hoe het moet. Bedrijven kunnen in verschillende groottes opgedeeld worden op basis van:

  • de omzet die ze behalen
  • de hoogte van de activa
  • het aantal medewerkers dat ze hebben

Bij iedere bedrijfsgrootte worden andere eisen gesteld waar de administratie aan moet voldoen. Neem contact op met Externe Verslaggeving, hier kun je een voorbeeld jaarrekening opvragen die past bij het soort bedrijf dat jij hebt. Zo kun je goed geïnformeerd aan de slag gaan met het opstellen van jouw eigen administratieve stukken.

Verplichting en inzicht

Het bijhouden van de boekhouding en het opstellen van de jaarrekening zal voor veel ondernemers voelen als een verplichting. Het is iets waar zij nu eenmaal mee aan de slag moeten om aan de wet te voldoen. Maar er zo naar kijken is eigenlijk verkeerd, je boekhouding kan je namelijk ook veel inzicht geven in hoe jouw onderneming er voor staat. Uit een goede jaarrekening en administratie kun je achterhalen welke onderdelen van jouw bedrijf het goed doen en waar nog verbeteringen te behalen vallen. Ook zul je door het bekijken van de jaarstukken er misschien achter komen dat een bepaald onderdeel van het bedrijf verliesgevend is. Dan is de vraag wat je met deze informatie doet. Stop je met dit deel van de onderneming of probeer je het te verbeteren? De boekhouding mag dan verplicht zijn, het is ook goed om hier met regelmaat eens naar te kijken zodat je weet hoe jouw bedrijf ervoor staat. Kijk je er met zo’n blik naar, dan is het dus echt aan te raden om zelf de jaarrekening op te stellen met de hulp van Externe Verslaggeving. Dat geeft jou veel inzicht in je bedrijf!