Waar moet je op letten bij makelaarkosten?

Een huis verkopen, dat doe je natuurlijk niet elke dag. Toen wij besloten om ons huis te verkopen in het centrum van Hengelo, hoorden we van vrienden dat de vraag op de huizenmarkt zoveel groter is dan het aanbod dat het makkelijk is om zelf aan de slag te gaan. Zonder makelaar dus. Dat leek ons wel wat, maar om eerlijk te zijn hadden we geen idee hoe we hiermee zouden beginnen. Het is immers niet iets dat we vaker gedaan hadden. Op het internet vonden we veel informatie, maar de informatie was tegenstrijdig. We zagen in dat het persoonlijke verhalen waren, waaronder van mensen die gewoon een keer geluk hadden gehad bij het verkopen van een huis. Toevalstreffers. Geen informatie over hoe je de makelaarkosten weg kunt strepen dus. En toen kwamen we een artikel tegen waarmee alles anders werd. In het artikel stond dat de makelaarkosten zichzelf doorgaans terugverdienen omdat de makelaar ervoor zorgt dat het huis sneller verkocht wordt en tegen een hogere prijs. Vooral op een markt waar de vraag hoger is dan het aanbod. Je kunt dan gebruikmaken van de ervaring, expertise en de verkoopkanalen van de makelaar. Daar staan makelaarkosten tegenover, maar is dat wel echt een probleem wanneer je zoveel extra kunt verdienen?

Makelaarkosten? 25.000 extra voor ons huis!

We besloten de makelaars te vergelijken op basis van de makelaarkosten en de diensten die aangeboden werden. We kwamen al snel bij een makelaar uit die veel vastgoed in Hengelo en Enschede verkocht had en besloten deze in de arm te nemen. Op het internet hadden we gelezen dat we vooral op moesten letten voor intrekkingskosten en een exclusiviteitscontract, maar die makelaarkosten werden niet gerekend door onze makelaar. Hij vond het wel goed dat we er direct naar vroegen, omdat het gewoon blijkt te zijn om deze kosten wel op te nemen in de overeenkomst en dat kan de consument veel geld kosten. Onze makelaar wist het huis voor 25.000 euro boven de marktwaarde te verkopen, terwijl we onze vraagprijs 5% onder de marktwaarde geplaatst hadden. Een goede aanpak dus. Waar we vooral blij mee zijn, is dat we verder hebben gekeken dan naar alleen de makelaarkosten. We wilden namelijk vooral een makelaar vinden die paste bij ons verkooptraject en waar we een klik mee hadden, en dat is ons gelukt. Was dit niet gelukt, dan was de verkoop van ons huis nooit zo’n succes geworden.

Zijn de kosten dan niet belangrijk?

We zeggen niet dat de makelaarkosten volledig onbelangrijk zijn. Het is uiteraard goed om te kijken wat je precies moet betalen en wanneer. Zo moesten wij de opstartkosten van tevoren betalen, terwijl de overige makelaarkosten bij de notaris geregeld werden. De makelaarkosten kunnen een grote hap uit het budget nemen, maar wanneer je meerdere makelaars vindt die zouden kunnen passen bij jouw verkoop, dan kun je uiteraard de kosten naast elkaar zetten om te vergelijken. Maar doorgaans is het wel zo dat je veel minder diensten aangeboden krijgt wanneer je kiest voor een makelaar die lagere tarieven hanteert. Ook dat is geen probleem wanneer je er bewust voor kiest: Wanneer je zelf de rondleidingen wilt regelen, de foto’s wilt maken, de beschrijving wilt schrijven en wilt onderhandelen met de mensen die interesse hebben, dan kun je dit allemaal uit het pakket wegstrepen. Je hebt dan zelf veel meer werk met de verkoop van het huis, maar uiteindelijk houd je er ook meer geld aan over. Dan moet je het natuurlijk wel goed doen, maar informatie is makkelijk te vinden.

Lees meer…