Wil jij ook gastouder worden? Lees dan verder!

Ben jij ook van plan om gastouder te worden? Dan is het voor jou tijd om door te lezen, want is hartstikke leuk om gastouder te zijn. Alleen niet iedereen kan gastouder worden, daarvoor moet je natuurlijk wel geschikt zijn. Hoe dat zit? Dat lees je in deze blog.

Een gastouder worden: wat houdt dat precies allemaal in? 

Juist, zoals aangegeven houdt het veel in om gastouder te worden. Je met met kinderen om kunnen gaan maar als we kijken naar andere eisen dan weten we inmiddels dat die er ook veel zijn. Je kunt gastouder worden als je voldoet aan een aantal eisen. Die eisen staan op www.rijksoverheid.nl. Je moet namelijk een geschikt diploma hebben en dat niet alleen. Je moet ook beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag (dat is een VOG). Daarnaast moet je je inschrijven bij een gegasteerd gastouderbureau. Dus, kort samengevat, je moet hebben:
  • Een inschrijving bij een geregistreerd bureau voor gastouders
  • Een Verklaring Omtrent het Gedrag
  • Een geschikt diploma
Dat is dus belangrijk. Over het diploma eerst het volgende. Om te mogen werken als gastouder zul je het geschikte diploma moeten hebben, je moet hiervoor kijken in de wet. In artikel 10 van de regeling Wet Kinderopvang staan namelijk alle diploma’s die relevant kunnen zijn. Wil jij gastouders worden? Dan moet het diploma hier eerst tussen staan. Mocht dat nou niet het geval zijn; wees niet getreurd. Je kunt namelijk een verzoek bij DUO om te kijken of jouw diploma misschien toch wel voldoet. Dat zou toch ideaal zijn? Dan kun jij alsnog gastouder worden. Een droom die uitkomt toch? Dat is immers ook waarom je vermoedelijk dit artikel bent gaan lezen. Maar goed, het diploma is niet het enige dat je nodig hebt als je gastouder wilt gaan worden. Je moet je zoals gezegd ook nog inschrijven bij het gastouderbureau. Om daar te kunnen werken is een inschrijving verplicht. Wist je dat je je alleen kunt inschrijven op het opvangadres? Ook niet onbelangrijk! Wel is het zo dat als je dat wilt, je ingeschreven mag staan bij meerdere gastouderbureaus. Komt dat even mooi uit? Als jij in gedachten had om bij bureaus ingeschreven te gaan staan, dan kan dat dus. De mogelijkheden zijn best ruim als je dit leest, de verplichtingen voelen echter soms wat zwaar. Maar goed om daar niet te zwaar aan te tillen, als jij eenmaal gastouders bent geworden dan voel je daar niets meer van natuurlijk. 

Wat moet ik verder nog weten als ik gastouder wil worden? 

Zijn er dan nog dingen die je verder moet weten als je gastouder wilt worden? Absoluut. Je kunt namelijk niet voor je 18e gastouder worden. Al denk je nog zo dat het kan, het is helaas niet mogelijk. Tijdens de opvang moet je Nederlands, Fries of een andere taal spreken. Wist je dat al deze eisen ook in de Regeling Wet Kinderopvang van kwaliteitseisen peuterspeelzalen staan? Wellicht nog handig om te weten. Wil jij direct actie ondernemen of wil jij eerst wat meer weten? Houd dan onze informatie in de gaten of kijk op www.thuiscreche.nl!