De veelzijdigheid van boomschors

Boomschors is de schors van een boom. Anders gezegd: de buitenste laag die om de houten stam heen zit. Als je een boom kapt, bijvoorbeeld om het hout te stoken of om ermee te bouwen, haal je de boomschors er meestal af. Veel mensen denken dan ook dat boomschors nutteloos materiaal is. Niks is minder waar. In dit artikel wil ik je de veelzijdigheid van boomschors laten zien. Boomschors kun je namelijk heel goed als bodembedekker gebruiken. Je ziet het vaak in tuinen en parken op de paden liggen. Het geeft een mooi natuurlijk en organisch effect en het loopt ook nog eens heel lekker. Daarnaast wordt de schors van een boom vaak gebruikt onder speeltoestellen. Het is minder hard dan beton en als het regent wordt het tenminste niet zo’n modderboel, zoals je met gras vaak ziet gebeuren. Op natuurspeelplaatsen is boomschors eigenlijk niet meer weg te denken. Het is de meest voor de hand liggende keuze. Maar ook in allerlei andere speeltuinen, bijvoorbeeld op scholen en in nieuwbouwwijken, zie je steeds vaker dat er schors wordt gebruikt als ondergrond. Die natuurlijke uitstraling is helemaal hip tegenwoordig.

Hoe je boomschors in de tuin kunt toepassen

Een andere veelvoorkomende manier waarop boomschors wordt gebruikt is om te mulchen. Mulchen is het bedekken van de bodem rondom planten met organisch materiaal. Mulchen heeft vele voordelen. Het belangrijkste doel is onkruid tegenhouden. Doordat je de bodem bedekt, kunnen de onkruidzaadjes niet ontkiemen, ze krijgen namelijk geen licht of ruimte. Hierdoor geef je de planten die je wel in je tuin wilt hebben voorsprong. Ook beschermt een mulchlaag de bodem tegen kou en warmte. De bodem bevriest minder snel. En in droge periodes zorgt de mulchlaag ervoor dat het vocht langer wordt vastgehouden. Bij harde regenbuien slaat de grond niet dicht, omdat deze wordt beschermd door de mulchlaag. En wist je dat boomschors ook uitstekend werkt tegen gravende katten? Ook slakken houden er helemaal niet van. Dus als je een slakkenplaag hebt in je tuin, dan is schors misschien wel de beste en makkelijkste oplossing. Een laatste voordeel van mulchen met schors is dat deze methode je bodemleven verrijkt. De mulchlaag wordt langzaam opgenomen in de bodem, bijvoorbeeld door beestjes die het opeten en afbreken. Hierdoor wordt de bodem luchtiger, wat het weer makkelijker maakt om er later bijvoorbeeld groentes in te verbouwen. Schors is een natuurlijk materiaal, wat betekent dat het met de tijd vergaat. Dit betekent ook dat je de schorslaag eens in de zoveel tijd moet vervangen. Het ligt een beetje aan je ondergrond hoe vaak. Als je onder de schorslaag een worteldoek legt en de schors af en toe een beetje aanharkt, kan het wel zo’n vijf jaar goed blijven. In andere gevallen vergaat het sneller en zul je de schorslaag dus weer moeten aanvullen. Omdat het om organisch materiaal gaat heeft deze afbraak totaal geen negatieve gevolgen voor het bodemleven. In tegendeel: de oude boomresten bevatten voedingsstoffen die de grond verrijken. Een win-win situatie.

De voordelen van mulchen op een rijtje

  • Houdt onkruid tegen
  • Beschermt de bodem tegen kou: bevriest minder snel
  • Beschermt de bodem tegen uitdroging: houdt water beter vast
  • Beschermt de bodem tegen hevige regenval: de bodem slaat niet dicht
  • Geen gravende katten
  • Weert slakken af
  • Verbetering van het bodemleven: creëert een luchtigere bodem

Ben je ook enthousiast geworden over het gebruik van boomschors? Neem dan een kijkje op https://www.boomschors.nl/. Boomschors.nl zijn experts op dit gebied en kunnen je precies adviseren hoeveel je nodig hebt en hoe je de schors het beste kunt integreren in je tuinontwerp.