Tips bij incontinentie

Heeft u last van incontinentie, dan is het vaak een hele opluchting om te horen dat een groot deel van de bevolking, zeker vanaf middelbare of hogere leeftijd, diezelfde problemen ervaart. Ondanks het feit dat er niet graag over wordt gesproken, bestaat het volop. Nóg fijner is het om te ontdekken dat er meer dan genoeg tips bestaan die u helpen de negatieve invloed van uw plasproblemen zo beperkt mogelijk te houden. Zo kunt u uw leven zoveel mogelijk als voorheen leiden. Wij zetten voor u enkele van de belangrijkste tips op een rijtje.

Zorgen voor voldoende vochtinname

Wie te maken krijgt met incontinentie, probeert het risico op ongelukjes vaak zo klein mogelijk te houden door minder te drinken. Want wat niet binnenkomt, hoeft er ook niet uit, zo wordt vaak gedacht. Echter hebben we hier te maken met een denkfout. Door minder te drinken wordt uw urine geconcentreerder en uw blaas zodoende geïrriteerd. Daardoor krijgt deze juist meer de neiging om zo het signaal af te geven dat aandrang veroorzaakt. Drinkt u dagelijks dus voldoende en probeert u daarbij alcohol en cafeïne- of koolzuurhoudende dranken te vermijden.

Aandacht voor voeding en gewicht bij incontinentie

Net zoals sommige dranken uw blaas kunnen irriteren en zo urineverlies kunnen verergeren, hebben enkele voedingsmiddelen ook deze eigenschap. Tomaten, citrusvruchten en scherp gekruid voedsel kunt u om die reden dan ook beter laten staan. Broccoli en koolsoorten hebben, net als soja, juist een positief effect. Soja doet vooral mannen goed, omdat dit ertoe bijdraagt de PSA-waarde in de prostaat laag te houden. Verder is het van belang voedingsmiddelen te nuttigen die veel vezels bevatten, zodat de spijvertering wordt gestimuleerd.

Heeft u last van overgewicht, probeert u dan met behulp van een dieet en eventueel onder begeleiding van een professional wat gewicht te verliezen. Vooral overtollige kilo’s die zich rond uw buik bevinden hebben een negatief effect op overgewicht. Door het aanwezige vet komt er namelijk meer druk te staan op uw ingewanden, waaronder ook uw blaas. Dit maakt de aandrang alleen maar sterker. Overgewicht kan incontinentie weliswaar verergeren, maar is nooit de absolute oorzaak van urineverlies.

 Het volgen van blaastraining of bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Wie te maken krijgt met incontinentie, kan dit probleem ook op diverse manieren proberen te verminderen. Uw huisarts kan u hierin begeleiden, of u naar een specialist doorverwijzen. Uw blaasfunctie verbetert u middels het volgen van blaastraining, waarbij u oefent met het steeds iets langer ophouden van uw urine. Deze training is vooral geschikt wanneer er sprake is van aandrangincontinentie. Bij inspanningsincontinentie is bekkenbodemtherapie effectief. Deze therapie volgt u bij een daarin gespecialiseerde fysiotherapeut. Ook leefstijlaanpassingen spelen in beide gevallen een belangrijke rol.

Heftige aandrang het hoofd bieden

Bent u thuis, dan is plotselinge en heftige aandrang een minder groot probleem dan wanneer u zich buitenshuis bevindt. Zeker er zich geen toilet in de nabije omgeving bevindt, kunt u het gevoel hebben in een benarde situatie terecht te zijn gekomen. Gaat u de deur uit, bezoekt u dan ook vaker uit voorzorg een toilet wanneer deze voorhanden is. Probeert u het toiletbezoek bij aandrang niet uit te stellen en wacht u niet tot u hoge nood heeft. Het ophouden van urine is voor uw blaas erg onprettig.

Het gebruik van de juiste incontinentiematerialen bij incontinentie

Het liefst zou u het verlies van urine natuurlijk willen voorkomen, maar wanneer dit niet mogelijk is, is de juiste bescherming prettig om op terug te kunnen vallen. Vandaag de dag bestaat incontinentiemateriaal in allerlei soorten en maten. Daarom is er voor iedereen, ongeacht de aard en mate van de plasproblematiek, altijd passende bescherming te vinden. De producten zijn vandaag de dag dusdanig ontwikkeld, dat ze naast optimaal beschermend ook nog eens erg discreet zit. U zult veelal niet eens merken dat u incontinentiemateriaal draagt. U kunt het bovendien discreet kopen en thuis bezorgd krijgen. Ga hiervoor naar de gespecialiseerde website Hulpmiddelonline.nl.